maanantai 5. marraskuuta 2012

Guy Fawkes

Guy Fawkes jäi kiinni 5. marraskuuta 1605 yrityksestään räjäyttää Parlamenttitalo ja siinä samalla yrityksestä murhata silloinen kuningas Jaakko I. Fawkes oli siis osa ruutisalaliittoa (Gunpowder Plot), jonka pani alulle joukko katolilaisia, joiden mielestä kuningas Jaakko I oli liian protestanttinen hallitsija. Jäätyään kiinni Fawkesia kidutettiin, kunnes hän ilmiantoi salaliiton muitakin jäseniä ja lopulta hänet hirtettiin ja revittiin neljään osaan.

Miksi tällaista päivää sitten vietetään täällä Briteissä? Luulisi, että tällainen tapahtuma haluttaisiin unohtaa. Fawkesin jäätyä kiinni, Englannissa juhlittiin kuningas Jaakko I:n selviytymistä ilotulituksin ja suurin kokoin. Siitä siis on lähtenyt perinne rakettien ampumiselle tänä samana päivänä ja Guy Fawkesin yö tunnetaan myös esimerkiksi nimellä kokkoyö. Lapsilla on tapana valmistaa ennen Guy Fawkesin yötä nukke, joka esittää Guyta. Sitten, kun kokot sytytetään, tämä samainen nukke poltetaan siinä samalla. Että tällainen iloinen juhlapäivä :)


Monille tuo yllä oleva maski on hyvinkin tuttu, minäkin olen sen monesti nähnyt, mutta en tiennyt, kehen se liittyy tai mistä sen käyttö on saanut alkunsa. Maskia kutsutaan Guy Fawkesin maskiksi. 1980-luvulla alkanut V for Vendetta -sarjakuvan päähenkilö käyttää tätä maskia ja myöhemmin ilmestyneen samannimisen elokuvan päähenkilö käyttää samankaltaista maskia. En ole elokuvaa nähnyt enkä sarjakuvaa lukenut, joten nämä tiedot tulivat nyt ihan suoraan internetin syövereistä. jos joku asiantuntevampi osaa valaista lisää, sen saa tehdä.

Harmittavaa tosin on, että vapaapäiviä ei tästä juhlasta heru... Suomessahan juhlitaan lähinnä niitä juhlia, joihin liittyy läheisesti loma :D Mutta illalla siis odotettavissa ilotulituksia heti kokouksen jälkeen :)

2 kommenttia:

  1. Remember remember the Fifth of November. Sori, toi oli siitä leffasta ja se pitää sanoo aina kun siitä puhutaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "...gunpowder treason and plot. I know of no reason why the gun powder treason should ever be forgot." :D

      Poista

Ja siihen vaan alle rustaatte, jos jaksatte. Kateellisia kommentteja saa laitella